Rólunk

Edzőink

Tállai László


Gyermekkora óta vív. Elért eredményei alapján első osztályú és válogatott vívó volt. Az ETO vívószakosztály és a győri öttusa szakosztály megszűnése után Magyar Vilmossal új egyesületet alapított, a Győri Szabadidő és Vívó Egyesületet. Egyesületünk alapítása óta edzőként tevékenykedik, és fáradhatatlanul képzi a vívók új generációját.

Rothné Versegi Mária


Nagyon fiatal kora óta versenyszerűen vív. Már a kezdetektől fogva tanítja és edzi a feltörekvő ifjúságot önfeláldozó munkájával. Jelenleg is aktív vívó, a 2018-as Veterán Európabajnokságon párbajtőr csapatban bronzérmet szerzett Hoffman Ibolyával (Európa- és világbajnok, egyesületünk vívója).

Egyesületünk

terem

Az ETO vívószakosztály megszűnése után a vívók egy része folytatta az akkori magasépítők öttusaszakosztályánál a vívást. Ennek feloszlása után Magyar Vilmos és Tállai László vezetésével új szakosztály alapult, a jelenlegi Szabadidő és Vívó Egyesület. Egyesületünk jelenléte Győr városában lehetővé tette a vívóélet zavartalan fennmaradását.

Vívás

Napjainkban az edzéseken mindhárom fegyvernemet oktatjuk heti három alkalommal a győri Waldorf Iskolában. Egyesületünkben minden korosztály megtalálható, az edzésekre bárkit várunk 5 éves kortól. Az egyesület tagjai rendszeresen vesznek részt a régióban tartott versenyeken, és kiemelkedő eredményeket érnek el.

A vívás

Duel

Az emberiség egyik legrégebb óta jelenlévő sportága, már a háborúskodások idején is releváns volt. Az évszázadok során ez a tevékenység békés sporttá nőtte ki magát. A vívás egyike azon négy sportágnak, amely minden Olimpiai játékon jelen volt. A három fegyvernemből hazánkban is gyarkran rendeznek kisebb-nagyobb versenyeket, ahol a vívók tesztelhetik tudásukat.

A vívás és az asszó szabályai elsőre nehéznek, vagy komplikáltnak tűnhetnek, viszont az edzéseken idővel, az edzőtársak és edzők segítségével könnyen elsajátíthatóak. A sport három fegyvernemre tagolódik, melyek mind egyedi tulajdonságokkal, és némileg eltérő szabályokkal rendelkeznek.

Tőr

Tőr

A tőr esetében a pontszerzés a fegyver végén lévő gombbal történik. Ha ez a felület érintkezik az ellenfél laméjával (elektromos ruha, ami a találati felületet fedi le), akkor a találatjelző jelez. Konvencionális fegyver, ami azt jelenti, hogy a támadónak (a penge elinditójának) van joga a tust bevinni az ellenfelének. A tőr a találatjelző gépen 500 gramm terhelésre jelez. A karok és a fej kivételével a felsőtest és a sisak szakáll része találati felület.

Tőr találati felület

Párbajtőr

PTőr

Talán a három fegyvernem közül a legegyszerűbb a párbajtőr. Nem konvencionális fegyver, ami azt jelenti, hogy nem csak a támadó szerezhet pontot, hanem a beleszúró is. Az egész test érvényes találati felület, ezért általában az asszó lassabb, a nagyobb óvatosság miatt. A párbajtőr végén lévő gomb 750 gramm nyomásra jelez.

PTőr találati felület

Kard

Tőr

A másik két fegyvernemmel ellentétben a kard szúró- és vágófegyver, tehát a pengét is lehet használni pontszerzésre. Konvencionális, így itt is az akció elindítójának van joga pontot szerezni. A találati felület a két csípőcsontot összekötő egyenestől kezdve az egész felsőtest. Nincs megadott szúró súlyhatár.

Tőr találati felület